O nás

Jak je to nyní?

Martin už dlouho nebydlí s rodiči na jedné hromadě. A tak projekt „Vařit, či nevařit“ zvolnil… Stále ale čerpáme z našich receptů a vyvíjíme nové. V šuplíku už máme třetí kuchařku 🙂

Stále pravidelně odšťavňujeme. Čerstvé ovoce a zelenina tvoří většinu našeho jídelníčku. Oba Martinové pečou výborný domácí, celožitný chléb. Všechny naše recepty v kuchařkách jsou veganské, ale čas od času si rádi koupíme i kvalitní bio máslo nebo sýr od farmáře. Když máme chuť, uděláme si teplou polévku. Nejčastěji kombinujeme vařené a syrové jednoduché jídlo. Rádha si před časem prošla 40-ti denním půstem a i když z nás byla nejvíc raw vegan a dělalo ji to dlouho moc dobře, tak po této zkušenosti se jí pohled proměnil.

Kombinujeme to tak, aby nám jídlo dělalo radost a abychom cítili, že tělo má taky radost. Kupujeme si čokoládu? Občas si nějakou bio koupíme, děláme si ale hlavně vlastní. Co však rozhodně nekupujeme jsou raw zákusky a sladkosti – stále nás totiž moc baví je tvořit a vymýšlet a máme spoustu dalších, nových, sladkých raw receptů v tom zmíněném šuplíku.

Ovšem vyjímku tvoří Anniny dorty, na které chodí hlavně Martin junior 😀 Anička dělá skvělé raw dortíčky, ale to musíte vidět. Jsou to malá umělecká díla.

Vařit, či nevařit si od začátku kladlo otázku: „Vařit, či nevařit?“ Momentálně trochu vaříme a trochu nevaříme a taky se pravidelně otužujeme. Protože zimní koupání přece k syrové stravě bytostně patří 🙂

A jak to začalo?

S živou stravou jsme začali naprosto spontánně v lednu 2012. Po nějaké době nám dlouholetý kamarád, který sledoval všechny ty proměny, nabídl uspořádat praktický kurz o živé stravě pro své zaměstnance. Kurz měl nečekaný ohlas. A tak vzniklo rodinné uskupení Vařit, či nevařit? ve složení Rádha — vývoj, Martin syn — umělecký vedoucí a moderátor a Martin otec — produkce. Webové stránky Vařit, či nevařit? programoval syn Jenda. Kurzy probíhaly především v Praze a za celou tu dobu jimi prošlo přes tisíc různých lidí ze všech koutů naší země i ze Slovenska. Každé z těchto setkání bylo velmi inspirující. Vyměnili jsme si zkušenosti, společně připravili „živé“ menu a na závěr si užili hostinu i vzájemné sdílení. I díky těmto kurzům dostaly naše recepty knižní podobu a tak vznikly obě kuchařky. Obě se dočkaly i několika dotisků.

Mnohokrát jsme slyšeli příběhy o zlepšení zdravotního stavu či uzdravení, shození přebytečných kil, vzestupu energie a chutě začít dělat nové věci. Ale i o tom, jak je nesnadné prosadit tento způsob stravování v rodině, která ráda jí jinak. A pak jsme také slyšeli moc hezké příběhy třeba o tom, jak vedoucí místo kávovarů nakoupil pro své zaměstnance odšťavňovače a lidé relaxovali při šťávách, jak mladí manažeři v kuchyňkách svých pracovišť během polední pauzy krájeli rajčata a papriky nebo jak děti nosily do školy krabičky s raw food přesnídávkou či obědem apod.

Více se o nás dočtete v rozhovorech třeba pro časopis Bistraw nebo Moje zdraví.

IMG_20160605_181011
Rodinný tým Vařit, či nevařit?

Kurzy nevaření se přesunuly k nám do kuchyně a mají teď více komorní charakter. Každoročně probíhá několik víkendových pobytů s jógou a raw a veganskou stravou, které pořádá pro ženy a dívky Rádha a Martin junior na nich vaří, teda převážně nevaří 🙂 Více na www.jogasradhou.cz.


Kontakt:
Martin Třešňák &, Šiškova 1228/9, 182 00 Praha 8
tel.: +420 774 801 108, raději ale pošlete email

www.varitcinevarit.cz
& info@varitcinevarit.cz
www.facebook.com/varitcinevarit
www.youtube.com/varitcinevarit
www.instagram.com/varit_ci_nevarit/

IČO: 14894173, DIČ: CZ6304210902, účet: 333108108/2010 u Fio banky
IBAN CZ2020100000000333108108, BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX