Mechovník alias „tvarožník“
Před časem se u nás doma s irským mechem roztrhl pytel. A to doslova. Takže teď zpracováváme na pastu z irského mechu hromadu Puchratky kadeřavé, jejíž kadeře nám lezou ven z lavóru.
Dobře umixovanou pastu – video od Martina zde – uchováváme ve skleněné šroubovací sklenici v lednici i několik měsíců. Teď tady pro vás máme recept na výborný Mechožník a aby bylo možné si pod tím představit něco jiného než zelený mechový kobereček v lese, přidali jsme známé slovo tvarožník – takovou konzistenci i barvu totiž tento výborný moučník má a chutná úžasně 🙂
Připravte si:
- 1 hrnek sušeného strouhaného kokosu
- 1,5 hrnku vody
- 2 hrnky předem namočených a oloupaných mandlí nebo kešu
- 1 hrnek světlého agávového sirupu
- 1 ČL vanilkového prášku
- 3 PL citrónové šťavy
- 1 ČL mleté kurkumy
- 2 hrnky pasty z irského mechu
Nejprve první dvě ingredience strouhaný kokos s vodou umixujeme na husté kokosové mléko, přidáme další ingredience kromě irského mechu a znovu mixujeme. Máme-li jednolitou krémovou konzistenci přidáme na závěr pastu z irského mechu a opět mixujeme na jemnou konzistenci.
Hotovou hmotu nalijeme do menší či větší dortové formy nebo formy jiného tvaru a necháme přes noc ztuhnout.
Podle fantazie ozdobíme. My jsme použili domácí raw čokoládu, plátky jablíčka, vlašské ořechy a raw rozinky na velkém dortu a na malém dortíku to samé…
Jedinou vadou na kráse může být hořká mandle, která tuhle dobrotu spolehlivě pokazí. Bohužel se nám to také stalo, takže, chcete-li jít na jistotu, použijte jiné ořechy. Chuť to ale vždy trochu změní… Tož, dobrou chuť!
Další sladké recepty najdete v našich šikovných kuchařkách
O přístrojích a našem oblíbeném slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.