Na svých cestách po Indii si nejvíce užívám mladý kokos, papáju, mango a banány. Prodavač kokosu na rohu ulice už mne zná a i když třeba jen jedu na kole kolem s úsměvem se zdravíme. Párkrát máchne mačetou, ze zaprášeného igelitového pytlíku vyndá slámku a podává mi něco neskonale dobrého, čistého a jemného, čerstvou vodu z mladého kokosu. Pak znovu vezme mačetu, párkrát s ní zamává a v půlce mladého kokosu, rostlinné mističce je připraven dezert – vydlabaná dužina – bezprostředně k jídlu nebo do pytlíku s sebou.
„Doma“ ji pak používám do sladkých krémů nebo smoothie, které si mixuji na malém příručním mixérku, který vozím s sebou. (Zkoušela jsem i slanou variantu a la slaninu – se solí, paprikou a kouskem utřeného česneku).
Mangový krém
- 1 zralé mango střední velikosti
- 2 menší banány
- dužina z jednoho nebo dvou mladých kokosů
Vše se umixuje na lahodný krém a posype sušenými bílými rozinkami, které jsou příjemně nakyslé
Papájový krém
- polovina střední papáji
- dužina z jednoho nebo dvou kokosů
se umixují a vznikne neuvěřitelně jemný, sytý krém, který se dá ozdobit kouskem čerstvé papáji a oblíbenými bílými rozinkami
Mangové smoothie
- 1 střední zralé mango
- 1 velký a zralý banán
- šťáva z jednoho pomeranče
se umixují na svěží, voňavé husté smoothie.
Nejen nakupování kokosového ořechu, ale i zeleniny je příběh, který prožiju se starými známými. Prodavač zeleniny na jiném rohu prostě ví, co si beru a když přijdu už bere malý plastový košíček a skládá do něj zeleninové poklady. Ale třeba na špenát mám dalšího „starého známého“. Jezdí pravidelně na kole každé ráno kolem „našeho domu“ a už z dálky vyvolává, co veze. Tomu sice nerozumím, ale jeho hlas bezpečně poznám mezi mnoha dalšími hlasy rozmanitých prodavačů, kteří procházejí se svým zbožím naskládaným na hlavě, pojízném vozíku, kole či motorce každý den kolem. Beru si svazek čerstvého špenátu, kousek zeleného koriandru a květiny.
O přístrojích a našem slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.