Mechovník alias “tvarožník”

Mechovník alias „tvarožník“

Před časem se u nás doma s irským mechem roztrhl pytel. A to doslova. Takže teď zpracováváme na pastu z irského mechu hromadu Puchratky kadeřavé, jejíž kadeře nám lezou ven z lavóru.

Dobře umixovanou pastu – video od Martina zde – uchováváme ve skleněné šroubovací sklenici v lednici i několik měsíců.  Teď tady pro vás máme recept na výborný Mechožník a aby bylo možné si pod tím představit něco jiného než zelený mechový kobereček v lese, přidali jsme známé slovo tvarožník – takovou konzistenci i barvu totiž tento výborný moučník má a chutná úžasně 🙂

Připravte si:

  • 1 hrnek sušeného strouhaného kokosu
  • 1,5 hrnku vody
  • 2 hrnky předem namočených a oloupaných mandlí nebo kešu
  • 1 hrnek světlého agávového sirupu
  • 1 ČL vanilkového prášku
  • 3 PL citrónové šťavy
  • 1 ČL mleté kurkumy
  • 2 hrnky pasty z irského mechu

Nejprve první dvě ingredience strouhaný kokos s vodou umixujeme na husté kokosové mléko, přidáme další ingredience kromě irského mechu a znovu mixujeme. Máme-li jednolitou krémovou konzistenci přidáme na závěr pastu z irského mechu a opět mixujeme na jemnou konzistenci.

Hotovou hmotu nalijeme do menší či větší dortové formy nebo formy jiného tvaru a necháme přes noc ztuhnout.

Podle fantazie ozdobíme. My jsme použili domácí raw čokoládu, plátky jablíčka, vlašské ořechy a raw rozinky na velkém dortu a na malém dortíku to samé… 

Jedinou vadou na kráse může být hořká mandle, která tuhle dobrotu spolehlivě pokazí. Bohužel se nám to také stalo, takže, chcete-li jít na jistotu, použijte jiné ořechy. Chuť to ale vždy trochu změní… Tož, dobrou chuť!

Další sladké recepty najdete v našich šikovných kuchařkách 
O přístrojích a našem oblíbeném slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře