Svatomartinský jablkový koláč – raw jako vždy :-)

Recept jsem nosila v  hlavě delší dobu a dnes je sv. Martina, který jeho realizaci konečně uspíšil 🙂

Uvedené množství ingrediencí se vešlo do formy s výškou 4 cm a stranami o délce 28 cm a 15 cm. Jednoduše řečeno je to plastová podélná miska ze staršího typu kuchyňské váhy po dědečkovi.

Recept na těsto je mimo jiné z vánoční kuchařky Zdravé cukroví: Raw „těžkej pařížan“. 

* My Martinové jen dodáváme, že tento svátek byl u nás spojený vždy s nějakým překvápkem, proto nabízíme v tuto dobu vždy něco navíc, třeba jednu kuchařku zdarma 🙂 

TĚSTO
  • 1 hrnek sušených datlí bez pecek, nejlépe přes noc namočených
  • 1 hrnek strouhaného kokosu, krátce umixovaného na mouku 
  • 2 vrchovaté PL kakaového raw prášku

Pokud jsou datle namočené delší dobu, krásně změknou a není je třeba mixovat. Stačí je společně s kokosovou moukou a kakaovým práškem ručně zpracovat na voňavé těsto a to rozdělit na dvě části.

Jednu část těsta natlačíme v co nejtenčí vrstvě do koláčové formy, kterou předem vyložíme potravinářskou fólií pokud tedy chceme v budoucnu koláč z formy vyndat :-). Těsto ve formě potřeme tenkou vrstvou bílé polevy – viz recept níže a necháme ztuhnout v chladu. Trvá to jen chvilinku. Mezi tím si připravíme jablkovou náplň. Recept níže.

BÍLÁ POLEVA
  • 2 hrnky kvalitního strouhaného kokosu umixujeme ve vysokootáčkovém mixéru na kašovitou konzistenci.
JABLKOVÁ NÁPLŇ
  • 5–6 jablek
  • 1 ČL mleté skořice
  • rozinky nebo vlašské ořechy podle chuti

Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s ostatními ingrediencemi a rovnoměrně rozložíme v koláčové formě na těsto potřené bílou polevou.

A teď přijde na řadu druhá polovina těsta, kterou rovnoměrně naneseme na strouhaná jablka a polijeme brusinkovou polevou.

BRUSINKOVÁ POLEVA
  • 2 hrnky strouhaného kokosu umixujeme na tekutou konzistenci a vmícháme 2 PL mrazem sušených, na jemný prášek umletých brusinek. Polevu rozetřeme na koláč a necháme ztuhnout.

Můžeme ozdobit čokoládovou polevou. Následující recept je z Čokoládových srdíček z kuchařky Vařit či nevařit?

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
  • 5–6 PL ve vodní lázni roztopeného kakaového másla (50 g)
  • 1–2 PL sladidla (agávový nebo javorový sirup)
  • 2 PL kakaového raw prášku
  • 1/2 ČL vanilkového prášku a špetka himálajské růžové soli

V misce si rozehřejeme kakaové máslo, přidáme sladidlo, které má pokojovou teplotu, špetku soli a pořádně promícháme. Přidáme kakaový i vanilkový prášek a znovu mícháme, nejlépe metličkou na hladkou, tekutou konzistenci a dozdobíme koláč. 

 

Další dobré recepty najdete v našich šikovných kuchařkách 
Martinův osobní 20% slevový kupón MARTIN108 na raw dobroty v e-shopu lifefood.cz je opět platný! O přístrojích a našich oblíbených slevových kupónech čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře