Tuto světle zelenou krásku jsme dostali jako již „mírně přerostlou“ od přátel, kteří ji začali nedávno pěstovatna své zahradě. Ta naše vypadala trochu jako ponorka nebo vznášedlo ze starého českého filmu Ukradená vzducholoď. Carol Deppe o ní ve své knize Nezdolný zahradník hovoří jako o letní dýni, tvarem však připomíná skutečně spíš cuketu než klasickou dýni. V našich podmínkách se ji daří velmi dobře a roste prý velmi bujně.
Sama Carol o ní píše, že je výborná na sušení a usušená vydrží několik let. Sušit jsme ji také zkoušeli, ale zatím jsme se dopracovali pouze k tužším, gumovým kouskům 🙂
Pracuje se s ní krásně. Slupka se snadno odkrajuje (u mladších dýní se může normálně jíst nejen slupka, ale i celý vnitřek) a dýně samotná je měkká a výborná jen tak syrová ale i v nejrůznějších nevařených nebo vařených receptech.
Vytvořili jsme z ní dvě dobroty, slané placičky a sladké lívance.
Slané placičky
- 1/2 velké dýně Costata Romanesca
- 1 velký stroužek česneku
- 1 ČL soli nebo podle chuti
- 1 hrnek namočených slunečnicových semínek
- 1 hrnek namočených lněných semínek (žlutých nebo hnědých)
- 2 PL grilovacího koření (výborné je od Grešíka)
Dýni očistíme, vyndáme semínka (u odrostlejších), nakrájíme na menší kousky a spolu se solí a stroužkem česneku umixujeme na jemnou konzistenci. Směs nalijeme do mísy, přidáme namočená a přecezená slunečnicová semínka, lněná semínka (tak jak jsou), grilovací koření a vše dobře promícháme.
Na pláty sušičky si připravíme pečicí papír, který potřeme kvalitním tukem (třeba kokosovým olejem) a naběračkou tvoříme malé placičky (jedna naběračka = jedna placička), které sušíme 12 hodin v sušičce. A podle potřeby dosušíme nebo vyndáme dříve.
Sladké lívance
- 1/2 dýně
- 1 PL citrónové šťávy
- 2–3 vrchovaté PL lžíce rýžového sirupu
- miska namočeného lněného semínka
Dýně se oloupe, vyndají se semínka a nakrájí na malé kousky.
Umixuje se na jemnou konzistenci. Do této směsi se přidá citrónová šťáva a rýžový sirup a ještě znovu dobře promixuje. Na závěr se ručně zamíchají a dobře promíchají namočená lněná semínka. Na pláty sušičky si připravíme pečicí papír potřený kokosovým tukem a naběračkou tvoříme malé lívance – raději vyšší než širší – a necháme v sušičce 12 hodin. Hotové lívance jsou jemné, voňavé a pokud je nesníte už v této fázi, můžete je ozdobit například chia marmeládou z ostružin a malin a kousky ovoce.
Více o této dýni, ale i dalších dýních a cuketách a nejen o nich, se můžete dočíst v nedávno vydané a čtivě napsané permakulturní knize Carol Deppe Nezdolný zahradník. Semínka se dají koupit na webu Marka Kvapila, který je i pěstuje a permakultuře se věnuje. Jeho web permaseminka.cz stojí rozhodně za návštěvu!
Další recepty nejen na úpravu cuket a dýní najdete také v našich šikovných kuchařkách O přístrojích a slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.