Špagety z červené řepy s kešu omáčkou

  • 2 středně velké řepy (aby se vešly do spiralizéru)
  • 4 PL panenského slunečnicového oleje
  • volitelně 2 PL ume octa

Řepu omyjeme, očistíme a proženeme spiralizérem. Dlouhé řepové špagety dáme do velké mísy, zakapeme olejem, přidáme kešu omáčku a je hotovo. Jak funguje spiralizér se můžete podívat v povedeném Martinově videoreceptu dále. * Přidáte-li ke špagetám i ume ocet, pak je nechte trochu uležet (čím déle, tím jsou měkčí a lepší) a vzniknou vám marinované špagety (viz také marinovaný salát). Kešu omáčku pak ale osolte méně, protože ume ocet je slaný.

Kešu omáčka

  • 1 hrnek kešu ořechů, předem namočených
  • 2 PL ume octa (ume ocet se dá nahradit šťávou z 1/2 citrónu)
  • 1 ČL soli
  • 1/2 hrnku vody

Namočené kešu slijeme, propláchneme a umixujeme spolu s ostatním přísadami na jemnou omáčku. Špagety z červené řepy dáme na talíř a ozdobíme omáčkou. Jídlo je nádherně barevné a velmi chutné – nenechte si tu dobrotu ujít!

A jaké je tajemství červené řepy?

Červená řepa je trochu nedoceněná potravina, protože obsahuje spoustu důležitých živin. Má vysoký obsah železa a mědi, obsahuje hořčík, vápník, křemík, jód, vitamín C a E a mnohé další látky. Pomáhá regenerovat celý organismus, zpomaluje stárnutí, sílí po ní vlasy a nehty, reguluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek, velmi účině působí proti zvýšené hladině kyseliny močové v krvi a proti rakovině… Prostě červená řepa není vůbec žádný troškař 🙂 Řepu jedli už Slované a staří Římané ji používali i jako lék – věděli proč.

Jak zmínil Martin ve videoreceptu, řepa je skvělá i jako syrová šťáva a její příznivé účinky na tělo se tím ještě zněkolikanásobí! Protože je však velmi koncetrovaná, tak ji určitě aspoň ze začátku míchejte s mrkví a třeba i s jablkem. Pijete-li ji samotnou, začínejte s malými dávkami. My si ji trošku přidáváme do většiny šťáv, které si děláme.

A poslední tajemství na závěr. Řepa je jedna z mála potravin, která si zachovává většinu svých nutričních benefitů i po uvaření, takže pokud vám nechutná syrová, tak ji vařte 🙂

Náš tip!

Používejte řepu od svého farmáře anebo se snažte kupovat řepu pěstovanou šetrně a bez chemie. Rozdíl v kvalitě i chuti je značný! A jíst se pak dají i listy, které zpracujte podobně jako když připravujete špenát 🙂

Recept v naší kuchařce najdete na straně 57 a Martinův videorecept zde…

Více o přístrojích a našem 5% slevovém kupónu v rubrice Jak na to.

Může to pak vypadat třeba takhle :-) jako příloha je náš semínkový salát ze str. 82
Celé jídlo pak může vypadat třeba takhle 🙂 Jako příloha je zde semínkový salát (v kuchařce na str. 82)

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...