- 2 středně velké řepy (aby se vešly do spiralizéru)
- 4 PL panenského slunečnicového oleje
- volitelně 2 PL ume octa
Řepu omyjeme, očistíme a proženeme spiralizérem. Dlouhé řepové špagety dáme do velké mísy, zakapeme olejem, přidáme kešu omáčku a je hotovo. Jak funguje spiralizér se můžete podívat v povedeném Martinově videoreceptu dále. * Přidáte-li ke špagetám i ume ocet, pak je nechte trochu uležet (čím déle, tím jsou měkčí a lepší) a vzniknou vám marinované špagety (viz také marinovaný salát). Kešu omáčku pak ale osolte méně, protože ume ocet je slaný.
Kešu omáčka
- 1 hrnek kešu ořechů, předem namočených
- 2 PL ume octa (ume ocet se dá nahradit šťávou z 1/2 citrónu)
- 1 ČL soli
- 1/2 hrnku vody
Namočené kešu slijeme, propláchneme a umixujeme spolu s ostatním přísadami na jemnou omáčku. Špagety z červené řepy dáme na talíř a ozdobíme omáčkou. Jídlo je nádherně barevné a velmi chutné – nenechte si tu dobrotu ujít!
A jaké je tajemství červené řepy?
Červená řepa je trochu nedoceněná potravina, protože obsahuje spoustu důležitých živin. Má vysoký obsah železa a mědi, obsahuje hořčík, vápník, křemík, jód, vitamín C a E a mnohé další látky. Pomáhá regenerovat celý organismus, zpomaluje stárnutí, sílí po ní vlasy a nehty, reguluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek, velmi účině působí proti zvýšené hladině kyseliny močové v krvi a proti rakovině… Prostě červená řepa není vůbec žádný troškař 🙂 Řepu jedli už Slované a staří Římané ji používali i jako lék – věděli proč.
Jak zmínil Martin ve videoreceptu, řepa je skvělá i jako syrová šťáva a její příznivé účinky na tělo se tím ještě zněkolikanásobí! Protože je však velmi koncetrovaná, tak ji určitě aspoň ze začátku míchejte s mrkví a třeba i s jablkem. Pijete-li ji samotnou, začínejte s malými dávkami. My si ji trošku přidáváme do většiny šťáv, které si děláme.
A poslední tajemství na závěr. Řepa je jedna z mála potravin, která si zachovává většinu svých nutričních benefitů i po uvaření, takže pokud vám nechutná syrová, tak ji vařte 🙂
Náš tip!
Používejte řepu od svého farmáře anebo se snažte kupovat řepu pěstovanou šetrně a bez chemie. Rozdíl v kvalitě i chuti je značný! A jíst se pak dají i listy, které zpracujte podobně jako když připravujete špenát 🙂
Recept v naší kuchařce najdete na straně 57 a Martinův videorecept zde…
Více o přístrojích a našem 5% slevovém kupónu v rubrice Jak na to.