Vánoční perníčky bez bílé mouky, vajec a cukru

Je možné si doma vyrobit sladké, zdravé, voňavé a nepečené vánoční perníčky, které jsou snadné, zvládnou je i ty nejjednodušší stroje a jsou na ně potřeba jen tři věci a ořechy mezi ně nepatří, tedy pokud nepočítám kokosový ořech?

Jestli si myslíte, že ne, tak pokračujte ve čtení. A pokud ano, tak je to jen na vás 🙂

Perníčky

  • 1 hrnek sušených datlí
  • 1 hrnek kokosové mouky (jak na ni viz dále)
  • 1,5 ČL kvalitního perníkového koření

Datle propláchneme pod tekoucí vodou, překrojíme (kvůli peckám) a umeleme. Melu buď na starém litinovém ručním strojku na maso po babičce nebo přes homogenizér, přídavné zařízení odšťavňovače Omega. Ale jde to i ve vysokootáčkovém mixéru.

Sušený strouhaný kokos, nejlépe v bio kvalitě se umixuje v běžném mixéru na jemnou mouku, smíchá s perníkovým kořením a poté s umletými datlemi. Těsto se ručně dobře propracuje. To chvilku trvá, ale nádherně se přitom promažou a provoní ruce. Hotové těsto se po částech rozválí mezi dvěma pruhy potravinářské fólie na placku, asi tak půl cm vysokou a pomocí vykrajovátek se vytvoří rozmanitě tvarované perníčky. Těsto se dá také natlačit do mělkých kovových formiček, vystlaných kouskem potravinářské fólie. Vytvarované perníčky se mohou buď chladit v lednici a potom krásně drží tvar při pokojové teplotě. Jen se nehodí jako ozdoba na vánoční stromeček, protože se neudrží na niti. Nebo se suší na plátu v sušičce nebo v troubě do 45 stupňů 12 i více hodin. Nemáte-li kokos a datle v raw kvalitě, můžete sušit i na teplotu vyšší.

Perníčky se snadno propíchnou jehlou s nití a dají se pověsit na větvičku či stromeček, kde vydrží, pokud je nesníte, po celé vánoce 🙂

Usušené perníčky můžeme nechat jen tak anebo je ozdobit. Například snadnou bílou  polevou (kterou zvládne i ponorný mixér) a nebo čokoládovou – viz také náš rychlorecept zde. Zkusit můžete i další možnosti zdobení a příchutí. Více v naší kuchařce Zdravé cukroví.

Cukroví z naší kuchařky

O přístrojích a našem slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...