Naše čokoládovo-marcipánové bonboniéraw

Letos jsem vyráběla pro novopečenou maminku nádherné holčičky-vnučky Lili narozeninovou „bonboniérawu“ 🙂

A jako novopečená babička jsem si to moc užila. Ono stát se babičkou je vůbec nádherná věc, za kterou jsem Vesmíru vděčná. Novopečených nebo možná stylověji novonepečených 🙂 bylo u nás najednou docela dost: tatínek, strejda, dědeček a dokonce i prababička. Jestli to ale platí i pro dva kocourky a pejska, no to nevím…

A co v ní bylo?

Čtěte dál…

Oblíbené nugátky nemohly chybět
  • 5 vrchovatých PL ztuhlého kokosového oleje
  • 5 vrchovatých PL datlové pasty (str. 71  ve Zdravé cukroví)
  • ½ ČL vanilkového prášku
  • 3 PL kakaového prášku

Kokosový tuk rozpustíme v teplé vodní lázni a společně s ostatními surovinami vložíme do mixéru a chvilku mixujeme, až vznikne hustý čokoládový krém. V kuchařce máme recept, kdy se krémem naplní zdobítko a plní se do papírových košíčků.  Další možnost je dát krém do nějaké formy, vyložené potravinářskou fólií. Používám obdélníkovou plastovou misku ze starší kuchyňské váhy ( délka 28 cm, šířka 15 cm, výška  3 cm). Tu naplním až po okraj dvěma dávkami krému a nechám v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Poté ostrým nožem krájím na čtverečky a některé z nich ještě rozpůlím na trojúhelníčky. Zdobím čokoládovou polevou – recept níže a posypu konopnými semínky, lyofilizovaným  (mrazem sušeným) jahodovým práškem, atd., atd…

Čokoládová poleva

Recept z kuchařky Zdravé cukroví 

  • 5-6 PL ve vodní lázni roztopeného kakaového másla
  • 3 PL javorového sirupu nebo 2 PL tekutější datlové pasty a 1 PL javorového sirupu
  • 1/2 ČL mleté vanilky
  • 2-3 PL kakaového prášku

Roztopené kakaové máslo, javorový sirup pokojové teploty a ostatní ingredience umícháme metličkou na hladkou polevu.

Marcipánové kuličky

Raw marcipán vznikl tak, že jsem se dívala na recepty klasických marcipánů a pro raw potřeby jsem použila dvě věci

  • 1 hrnek jemně namletých mandlí, které jsou předem namočené, oloupané a usušené. Nejlepší zkušenost máme s raw mandlemi Valencia
  • 5–6 PL světlého agáve sirupu

Obě ingredience smícháme a pořádně prohněteme na konzistenci „plastelíny“. Tvoříme kuličky, v těchto je uvnitř schovaný ještě lískový oříšek.

Marcipánové růžové kytičky

Do části marcipánového raw těsta se přidá 1 PL jahodového prášku (mrazem sušené jahody), znovu dobře prohněte a udělá se asi 0,5 cm tlustá placka, ze které se vykrojí vykrajovátkem malé kytičky. I na nich je čoko poleva.

No, a to je celé bonboniéraw. Pochutnejte si…

Připravovat raw sladkosti mě moc baví, různé recepty z našich knížek kombinuji a stále dotvořuji, prostě si hraju… 🙂


Další dobré recepty najdete v našich šikovných kuchařkách 
Martinův osobní 20% slevový kupón MARTIN108 na raw dobroty v e-shopu lifefood.cz je opět platný! O přístrojích a našich oblíbených slevových kupónech čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře