Raw růžička

Tahle raw růžička „vykvetla“ počátkem ledna. Z vánoc zbyla trocha růžové polevy v misce, kterou jsem několik týdnů přemísťovala z kredence do lednice a zpět a nevěděla, co s ní. Až – zrovna jsem dělala Martinovi narozeninový dort „Sachr“ – jsem přidala do zbytku růžové polevy lžíci pastového medu a vznikla měkká, celistvá hmota. Původně jen tak na mlsání, ale pak jsem mrkla na web, jak se dělají ozdoby – růžičky na dort a řekla si, že to zkusím z toho, co jsem zrovna uhnětla 🙂

Recept na raw růžičky

  • 2 PL kokosové smetany (umixovaný strouhaný kokos na jemnou, tekutou konzistenci)
  • 1 PL na prášek umixovaných, hluboce mražených jahod (kupujeme zde)
  • 1 PL pastovaného medu

Ze všech ingrediencí se uhněte hmota podobná měkké plastelíně a rozválí se válečkem na pečicím papíře na tenkou, asi 1 mm placku. (Pečicí papír se dá při válení na vál pod placku i nahoru na placku, aby se nelepila). Dál je to jako v pohádce Boženy Němcové O chytré horákyni. Ani uvnitř, ani venku, ale třeba na zaskleném balkóně necháte placku ztuhnout, aby nebyla ani tvrdá, ani měkká. Prostě něco mezi tím a vykrájíte z ní malá kolečka (jsou-li kolečka hodně ztuhlá nebo hodně měkká, rozpadají se) a z malého kousku hmoty si uděláte malinkatou homolku, střed růžičky. Kolem něj se  postupně dokola „lepí“ kolečko za kolečkem až vznikne kytička, jejíž lístečky na konci jemně rozevřeme. Nakonec se růžička zespodu trochu ořízne, aby nebyla tak vysoká, opatrně položí na dort a obloží čerstvými lístky meduňky.

A takhle jednoduše přikládáte jeden lístek za druhým…

Recept na dort „Sachr“ znáte z naší kuchařky Vařit či nevařit, kde najdete i další dorty jako třeba jahodový nebo limetkový. Dorty najdete i v kuchařce Zdravé cukroví – kde je náš oblíbený malinový a „Pařížan“. Všechny dorty jsou bez ořechů, pokud nepovažujeme sušený strouhaný kokos za ořech 🙂

Raw růžička na malinovém dortu

O přístrojích a našem slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...