Jak na kysané zelí?

Potřebujeme jen tři věci: zelí, mrkev a cibuli… no a ještě kmín a sůl 😀 a chvilku čekání. A kupované si už nekoupíte a proč taky? Je snadné a tak dobré – děláme ho takhle…  viz také recept v naší kuchařce Vařit či nevařit? na str. 66.

1. Nejdříve zelí, mrkev a cibuli očistíme. U zelí vykrojíme tvrdý košťál. My jsme zrovna zpracovávali tuhle velkou hromadu, ale stačí
2 hlávky zelí, 4 mrkve, 4 cibule, 4 PL mořské soli, 1 PL kmínu, velká zavařovací sklenice_MG_3811w

Dříve než zelí nakrájíme, dáme si stranou 2-3 celé zelné listy. Zbytek zelí nakrájíme nebo nastrouháme. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.

_MG_3817w

Nakrájené zelí dáme do mísy, přidáme sůl a promačkáme rukama nebo proklepeme dřevěnou paličkou až pustí štávu a necháme 10-15 minut uležet. Přidáme ostatní ingredience a promícháme.

_MG_3825w

Hotovou směs plníme stlačováním do dobře umytých sklenic až po okraj a nahoru položíme celý zelný list. Zatížíme něčím, co projde hrdlem a současně nechá malou škvíru kudy odtéká nálev. Necháme kvasit při pokojové teplotě (mimo sluneční svit) pět až sedm dní a poté naplníme do menších šroubovacích sklenic a skladujeme v chladu.
Na zdraví a dobrou chuť!

_MG_3832w

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...