- 2 banány
- 1 menší jablko (volitelně)
- 3–5 datlí (ideálně namočené předem — čerstvé nenamáčíme)
- 2–3 PL mletého máku (lze namlít předem)
- 4–6 para ořechů
- 1/2 ČL prášku Maca
- volitelně vanilkový prášek nebo skořice
Vše dáme do mixéru a dolijeme asi hrnek vody. Mixujeme déle, 1–2 minuty, podle typu mixéru. Máte-li slabší mixér, rozkrájejte datle na menší kousky anebo je předem namočte. S namočenými datlemi je to vždy lepší. Před mixováním můžeme „makonádu“ dochutit i vanilkou, skořicí apod. Hotový drink pak dozdobíme kousky jemně nasekaných plodů goji, několika kapkami citrónu nebo jen čistým mákem. Místo banánů lze použít i mandlové nebo jiné rostlinné mléko a 1 PL zlatého lnu nebo lněných semínek. Já si je tam přidávám i tak, protože mi dělají dobře 🙂
Máte-li rádi mák a vychytáte si vlastní poměry, stane se z makonády ultimátní delikatesa, která nejen skvěle chutná, ale i vydatně zasytí a dodá potřebné živiny.
V naší kuchařce najdete na straně 17.
Makonádu umixujete jakýmkoli mixérem.