Malinově červený podzim

Keře malinovníků na naší zahradě ještě stále vydávají nádherně červené plody, jedinečné a výrazné chuti. Sypeme je do kaše z namočené pohanky, na chia puding, jen tak do pusy, atd. Výborné jsou také ve smoothie, jako marmeládová placka nebo v malinovém dortu, jehož příprava je rychlá a jednoduchá. Nemáte-li dortovou formu, můžete použít třeba malý plech s vyšším okrajem nebo cokoli vhodného, co vám padne do oka a vyložíte to potravinářskou fólií, aby šel obsah po ztuhnutí snadno vyndat.

Malinový dort

Krusta:

  • 1,5 hrnku strouhaného kokosu
  • 3 PL rýžového sirupu v bio kvalitě
  • 1/3 ČL mleté kurkumy

Strouhaný kokos umeleme na kašovitou strukturu a smícháme se sladidlem a kurkumou. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a měkké těsto po něm rovnoměrně rozprostřeme. Zatím je měkké, ale krém, který na něj přijde nepropustí a v lednici vše krásně ztuhne.

Malinový krém:

  • 1 hrnek sušených datlí, předem namočených
  • 2 hrnky malin
  • 1 hrnek kvalitního kokosového oleje nejlépe v bio kvalitě

Sušené datle dáme namočit na 4 hodiny, poté slijeme vodu a zkontrolujeme jestli mezi nimi není zatoulaná pecka. Společně s malinami umixujeme na kaši. Kokosový olej roztopíme ve vodní lázni nebo v sušičce, přidáme do mixéru k ovocné kaši a krátce umixujeme.

Krém nalijeme na kokosovou krustu do dortové formy a dáme ztuhnout do lednice. Hotový dort ozdobíme třeba čerstvými lístky meduňky (na obrázku) nebo máty a malinami.

Malinové smoothie

  • 4 jablka nebo 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 hrnek malin
  • 1 banán

Jablka odšťavníme a šťávu krátce mixujeme s malinami a zralým banánem. Přizdobíme malinami a dobrota je na světě. Místo jablek můžete také použít libovolné rostlinné mléko, pár datlí a trochu vanilky a další dobrota je na světě 

Malinová marmeládová placka

  • 3 hrnky malin
  • 1 hrnek předem namočených a slitých datlí

Maliny a datle umixujeme na jemnou konzistenci a směs nalijeme na tukem potřený pečicí papír, který si předem připravíme na pláty sušičky. Placku podle chuti sušíme 10 až 14 hodin. Je výborná na mlsání nebo jako marmeládová vrstva do dortů. Nastříhaná na kousky se nám osvědčila i do misky první pomoci.

 

Další sladké recepty najdete v našich šikovných kuchařkách 
O přístrojích a slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...