Podzimní švestkové dobroty

V sousední vesnici jsme koupili pořádnou bedýnku výborných, lokálních, zralých a nečervivých švestek! Prostě nádhera. Moje babička z nich vařívala povidla, které dávala do buchet, koláčů nebo připravovala „zašmouraný regiment“. Tak se na Moravě říkalo jednoduchému jídlu – osmažené houskové knedlíky nakrájené na kostičky, smíchané s povidly a pocukrované. Moc mi to tenkrát chutnalo, ale možná to bylo hlavně tou babičkou… Dnes dávám vždy, mohu-li si vybrat, přednost živým jídlům bez lepku, cukru a živočišných produktů. A ze švestek se dá vykouzlit spousta živých dobrot, nejen slivovice 🙂

Lahodný švestkový dort

Krusta:

  • 1,5 hrnku vlašských ořechů
  • 8–10 lžic sladidla, třeba rýžového sirupu
  • 1 ČL mleté skořice

    Lahodný švestkový dort

Jádra vlašských ořechů umixujeme krátce v mixéru na hrubší konzistenci a promícháme v míse se skořicí. Postupně přidáváme rýžový sirup nebo jiné oblíbené sladidlo až vznikne jednolitá, měkká hmota. Dno dortové formy obalíme potravinářskou fólii a rovnoměrně do něj natlačíme ořechovou směs. Komu by se zdála tato směs povědomá, tak má pravdu, je to moc dobrá náplň z Maminčiných košíčků (videorecept zde) z naší kuchařky Zdravé cukroví 🙂

 

Švestkový krém

  • 2 hrnky vypeckovaných švestek
  • 1 hrnek předem namočených a slitých datlí
  • 3/4 hrnku kokosového tuku roztopeného ve vodní lázni

V mixéru nejdříve umixujeme na jemnou konzistenci švestky a datle a na konec přidáme roztopený kokosový tuk a ještě krátce mixujeme. Krém nalijeme do dortové formy na ořechovou krustu a dáme do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc).

Zdobení

Hotový dort opatrně vyndáme z dortové formy a ozdobíme třeba čtvrtkami čerstvých švestek, krásně oranžovými bobulkami rakytníku rešetlákového a květem měsíčku zahradního. Dort má vyváženou a výbornou chuť a na to, že má ořechovou krustu, tak je i dobře stravitelný.

Makový závin ve švestkovém zábalu, recept v kuchařce Zdravé cukroví

Švestková marmeládová placka

  • 3 hrnky vypeckovaných švestek
  • 1 hrnek předem namočených a slitých datlí (každou datli je dobré třeba rozkrojit, občas se i u vypeckovaných datlí objeví pecka. Vysokootáčkový
    mixér si s ní sice poradí a rozseká ji na menší kusy, ale naše zuby ne.)

Švestky i datle umixujeme na jemnou konzistenci a směs nalijeme na tukem potřený pečicí papír, který si předem připravíme na pláty sušičky. Placku podle chuti sušíme 10 až 14 hodin. Je výborná jen tak jako mlsání nebo jako „těsto“ na jablečné, makové nebo mandlové záviny.

Sladká šťáva z jablek a švestek

  • 5 velkých jablek
  • 1 hrst švestek

Obojí odšťavníme a dáme ostatním hádat, co zrovna pijí.

 

Další sladké recepty najdete také v našich šikovných kuchařkách 
O přístrojích a slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře

Autor: Martin

To že existujeme není vůbec nic samozřejmého a stojí za to, to prozkoumat...