Mandlové mléko je výborná pochoutka plná cenných minerálních látek jako je např. vápník, hořčík a další… Dá se pít jen tak nebo přidat např. do chia pudinku, koprovky nebo použít jako mléko do kávy.
- hrnek přes noc namočených mandlí
- 3 namočené datle nebo jiné sladidlo, které máte rádi
- 3 hrnky vody
Mandle večer namočíme do vlažné vody, ráno scedíme a oloupeme. Nasypeme do mixéru, přidáme datle a vodu. Pokud nechceme mléko nasládlé, datle nepřidávejte. Mixujeme 2 minuty a poté přecedíme přes plátýnko nebo sítko. Čerstvé mandlové mléko nalijeme do sklenice s uzávěrem a skladujeme v ledničce maximálně dva dny, déle většinou nevydrží. Je to dobrý základ pro mnoho dalších dobrot.
Mandle na mandlové mléko není třeba loupat, ale oloupaná mandlová drť je dobrá do pomazánek a po usušení jako mouka do sušenek nebo vánočního cukroví.
Recept najdete v naší první kuchařce na straně 18. Martinův videorecept, který je součástí receptu koprovku je tu…
Mandlové mléko umixujete jakýmkoli mixérem.
Další recepty na jednoduché sladké dobrůtky najdete v našich šikovných kuchařkách
Více o přístrojích a našem slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.