neboli s mořskou řasou Irish moss – neboli s Puchratkou kadeřavou. Své jméno má Puchratka zcela oprávněně, její kadeře jsou totiž skutečně fascinující…. Irský mech jsme „objevili“ teprve před několika lety a přezdíváme mu doma „rybník“, protože tak nějak nám voní 🙂 Avšak s plným respektem k němu, neboť je to stoprocentní přírodní kolagen s řadou vitamínů a minerálů a otevírá nové možnosti přípravy jídel. Rádi ho v podobě pasty přidáváme do výživných smoothie, které nás zasytí minimálně na půl dne, do různých pomazánek, paštik, zmrzlin, jemného jahodového pudingu … anebo právě do téhle výborné jarní nádivky, kterou se dá nadívat kdejaká zelenina nebo placka. Skvělé využití má pasta i ve vařených jídlech. Jak se vyrábí pasta z irského mechu si můžete přečíst kdekoli na webu nebo se podívat na Martinovo video zde. Martin chystá i podrobné video na přípravu pasty, které by mělo být už každým dnem.
— EDIT: Instruktážní video: Jak na irský mech? je konečně tu! Netrvalo to sice pár dnů, ale celé dva měsíce. Ale děláme to pro radost. Neživí nás to, takže nám to odpustíte, že… —
Z kuchařky Vařit či nevařit znáte určitě naši oblíbenou velikonoční nádivku z mandlí a černé soli– poslední obrázek úplně dole. Taky moc dobrá. Živá strava přináší nekonečné variace jídel z kvalitních surovin.
Velikonoční nádivka
- 1 hrnek předem namočených kešu ořechů
- 2 PL citrónové šťávy
- 1 ČL černé himálajské soli
- 1 ČL mleté kurkumy
- 1/2 větší žluté cibule
- 1/3 hrnku vody
- 3/4 hrnku pasty z irského mechu
- 2 PL čerstvých na drobno nasekaných kopřiv
- 2 PL jemně nasekané petrželové natě
Kešu slijeme, propláchneme a umixujeme s citrónovou šťávou, solí, kurkumou, cibulí a vodou na jemnou konzistenci. Přidáme pastu z irského mechu a opět v mixéru dobře promícháme. Na závěr ručně zamícháme kopřivy a petrželovou nať, směsí naplníme misku a necháme ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne). Hotovou nádivku dostaneme nejjednodušeji z misky tak, že misku překlopíme na talíř či prkýnko a počkáme až z ní nádivka sama vypadne. Potom misku opatrně odděláme.
Hotová nádivka je výborná jako náplň do placek – třeba raw tortill – Martinův videorecept z roku 2014 🙂 salátových listů všeho druhu nebo jako pomazánka na plátku kedlubny či červené řepy anebo krajíčku výborného, nepečeného, žitného chleba (Martinův videorecept tu) anebo klidně žitného pečeného – někdy ho sem také musíme dát…
A nakonec ještě obrázek mandlové velikonoční nádivky z kuchařky Vařit či nevařit?
Další dobré recepty najdete v našich šikovných kuchařkách
O přístrojích a našich oblíbených slevových kupónech čtěte v rubrice Jak na to.