Velikonoční nádivka s irským mechem…

neboli s mořskou řasou Irish moss – neboli s Puchratkou kadeřavou. Své jméno má Puchratka zcela oprávněně, její kadeře jsou totiž skutečně fascinující…. Irský mech jsme „objevili“ teprve před několika lety a přezdíváme mu doma „rybník“, protože tak nějak nám voní 🙂  Avšak s plným respektem k němu, neboť je to stoprocentní přírodní kolagen s řadou vitamínů a minerálů a otevírá nové možnosti přípravy jídel. Rádi ho v podobě pasty  přidáváme do výživných smoothie, které nás zasytí minimálně na půl dne, do různých pomazánek, paštik, zmrzlin, jemného jahodového pudingu … anebo právě do téhle výborné jarní nádivky, kterou se dá nadívat kdejaká zelenina nebo placka. Skvělé využití má pasta i ve vařených jídlech. Jak se vyrábí pasta z irského mechu si můžete přečíst kdekoli na webu nebo se podívat na Martinovo video zde. Martin chystá i podrobné video na přípravu pasty, které by mělo být už každým dnem.

Z kuchařky Vařit či nevařit znáte určitě naši oblíbenou velikonoční nádivku z mandlí a černé soli– poslední obrázek úplně dole. Taky moc dobrá. Živá strava přináší nekonečné variace jídel z kvalitních surovin.

Velikonoční nádivka

  • 1 hrnek předem namočených kešu ořechů
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL černé himálajské soli
  • 1 ČL mleté kurkumy
  • 1/2 větší žluté cibule
  • 1/3 hrnku vody
  • 3/4 hrnku pasty z irského mechu
  • 2 PL čerstvých na drobno nasekaných kopřiv
  • 2 PL jemně nasekané petrželové natě

Kešu slijeme, propláchneme a umixujeme s citrónovou šťávou, solí, kurkumou, cibulí a vodou na jemnou konzistenci. Přidáme pastu z irského mechu a opět v mixéru dobře promícháme. Na závěr ručně zamícháme kopřivy a petrželovou nať, směsí naplníme misku a necháme ztuhnout v lednici (nejlépe do druhého dne).  Hotovou nádivku dostaneme nejjednodušeji z misky tak, že misku překlopíme na talíř či prkýnko a počkáme až z ní nádivka sama vypadne. Potom misku opatrně odděláme.

Hotová nádivka je výborná jako náplň do placek – třeba raw tortill – Martinův  videorecept z roku 2014 🙂 salátových listů všeho druhu nebo jako pomazánka na plátku kedlubny či červené řepy anebo krajíčku výborného, nepečeného, žitného chleba (Martinův videorecept tu) anebo klidně žitného pečeného – někdy ho sem také musíme dát…

A nakonec ještě obrázek mandlové velikonoční nádivky z kuchařky Vařit či nevařit?

Další dobré slané recepty najdete v našich šikovných kuchařkách 
O přístrojích a našem oblíbeném slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to.

Komentáře