- 1 hrnek strouhaného kokosu nebo čerstvé dužniny
- 3–4 namočené datle
- 3–4 hrnky vody
- volitelně špetka soli
Postup je hodně podobný jako při výrobě mandlového mléka, s tím rozdílem, že nemusíte loupat mandle 🙂 Kokos nasypeme do mixéru, přidáme datle a vodu. Pokud nechcete mléko mírně nasládlé, datle nepřidávejte. Mixujeme asi 2 minuty a poté přecedíme přes plátýnko. Máte-li hodně silný mixér a nevadí vám hustší konzistence cedit ani nemusíte. Čerstvé kokosové mléko nalijeme do sklenice s uzávěrem a skladujeme v ledničce jeden maximálně dva dny, déle nevydrží. Použijete-li nádobu s užším hrdlem, mléko vám u hrdla za nedlouho vysráží vrstvu kokosové smetany a to je fakt mňamka 🙂
Nemáte-li doma zrovna strouhaný kokos, použijte hrnek namočených kešu nebo nebo půl hrnku konopných semínek nebo máku 🙂 Konopné a kešu mléko ale necedíme a užíváme si ho jak je. Všechna mléka jsou velmi výživná a chutná sami o sobě, ale skvěle zjemní každé smoothie nebo vaši ranní kávu!
Další snadné a rychlé recepty najdete v našich kuchařkách. Video recept na rostlinná mléka připravujeme. O přístrojích, které jsou třeba na živou stravu a našem 5% slevovém kupónu čtěte v rubrice Jak na to 🙂